Hogyan újulhat meg Európa?

A tavaly novemberi Tranzit-konferencián arra jutottunk, hogy Európa fordulóponthoz érkezett. Minden fordulópont egyben lehetőség is a megújulásra, ezért a kontinens jövőjéről való közös gondolkodás következő állomásaként ismét Siófokon gyűltünk össze.

Annak megvitatására vállalkoztunk, hogy mely területek és megoldások jelenthetik Európa új esélyét.

 

A foci EB nyitóestéjén Dömötör Csaba Európai újratervezésnek nevezte a szellemi koordináták újbóli meghatározását. A jövőről való gondolkodást a modern ember mintha csak a technológiai fejlődés, a világbéke és a szélsőséges egyenlőség szentháromságában fogalmazná meg, a technokrata jövő helyett ugyanakkor a jelen kihívásait a múltbeli tapasztalatokkal kiegészítve kéne a valódi problémákra fölhívni a figyelmet. „Olyan témák ezek, amelyek több száz éven keresztül erőforrást biztosítottak Európa számára, és alapvető értékeinkkel függenek össze” – összegzett a konferenciára és a labdarúgó Európai bajnokságra is hangoló beszédében Dömötör Csaba.

 

Hogyan lehet a régit ötvözni az újjal

Nail Fergusson skót történész Civilizációk című könyvében arra tett kísérletet, hogy meghatározza azokat az erőforrásokat – trendi elnevezésével: applikációkat -, amelyek fölemelték, és ebben a pozícióban tartották Európát. Mi is megfogalmaztuk azokat az „applikációkat”, amelyek álláspontunk szerint Európa sikeréhez vezettek, és elhalványulásuk jelenti az európai válságot.

 

Az európai civilizáció túlélésének esélyeiről vitázott Korzenszky Richárd bencés atya, Bojár Gábor kutató-fejlesztő, Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora és Szájer József európai parlamenti képviselő Ablonczy Bálint moderálásával.

 

A plenáris vitát az applikációkról elnevezett műhelybeszélgetések követték, vasárnap délelőtt pedig a vitákon elhangzott megközelítéseket értékeltük Dömötör Csaba és Huth Gergő vezetésével. A verseny és munka, kultúra és hagyomány, technológia és felelősség, demokrácia és szabadság, tudás és innováció, közösség és szolidaritás „applikációkat” a felkért témafelelősök felvezetője után értékeltük a helyes értelmezés kialakításának igényével, valamint a gyakorlati cselekvés szem előtt tartásával.

 

Közösség

Konferenciasorozatunkon a szellemi kihívások mellett a közösségépítésre is mindig fontos hangsúly kerül. A fajsúlyos témákról való gondolkodást az labdarúgó Európa bajnokság nyitó meccsének megtekintése, interaktív közösségi játékok, valamint DJ Szabó László zenéje oldotta.

 

 Az eseményen készült képeket az alábbi linken lehet megtekinteni