Az európai jövőről vitáztunk

Érdekfeszítő előadások, tartalmas eszmecserék, újszerű megközelítések jellemezték a Tranzit 2015. november végén, Fordulópont? - vita az európai jövőről címmel megrendezett siófoki konferenciáját.

A közélet iránt elkötelezett fiatalok könnyed hangvételű, de egyben komoly tanácskozásának felütését Dömötör Csaba nyitóbeszéde adta meg. Az államtitkár szerint noha a gazdasági migránsok beözönlése számos régi és új kérdést hozott felszínre, ugyanakkor ez lehetőséget ad viszonyaink újragondolására. Az optimista hozzáállásra szükség is volt a kihívások összetettsége, és a nyugati országok általi félrekezelésből fakadó lehangoltság miatt.

 

 A bevándorlásválság és következményei

A jelenlegi erőfeszítések okaira, európai összefüggéseire, és jövőbeni megoldásokra kereste a választ a hétvége nyitóelőadása Európa elrablása – Milyen értékei maradtak Európának? címmel, melynek aktualitását a kontinenst fenyegető bevándorlásválság adta. Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója és Ablonczy Balázs történész, az MTA Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa álláspontja szerint az illegális migránsok miatt veszélybe kerültek azok a klasszikus nyugati értékek, amelyek megkülönböztették a nyugati kultúrát. A szélsőségesen befogadó párti politikusok érzéketlenek lettek az állampolgárok félelmeire, fenntartásaira, a média irányított, így a választók számára szinte egyetlen út maradt: a vélemény- és szólásszabadság elnyomása elleni agresszív fellépés, azaz a radikalizáció.

Benkő Levente Csongor biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár előadásából pedig megtudhattuk, hogy az Európai Unió tagállamai közül jelenleg Nagy-Britania és Franciaország rendelkezik csak olyan hadsereggel, amely eredményesen tud fellépni egy közel-keleti misszióban a szélsőséges iszlamista szervezetek letörésére és a szétesett országok stabilizálásában (Szíria, Líbia).

Az Európát érintő kihívások a délutáni szemináriumi beszélgetések során sem mérséklődtek. A Tranzit hagyományainak megfelelően szakértők által vezetett kerekasztal-beszélgetések bontottak ki, színesítettek egy-egy konkrét kérdéskört.  Nagy érdeklődés mellett zajlott az NMHH Médiatanácsának tagja, Koltay András által vezetett „Bréking! – A média szerepe és felelőssége” szeminárium csakúgy, mint Szarka Gábor biztonságpolitikai szakértő „Európai Széteső Államok – A nemzeti szuverenitás kérdései”  című kerekasztal-beszélgetése. A téma aktualitása miatt, Sántha Hanga migrációkutató „Behódolás – A migráció európai következményei” című szemináriuma vonzotta a legtöbb érdeklődőt.

 

Magyarország és Európai lehetőségei

A szombat esti program rendszerint egy interaktív eszmecserével zárul, ahol mindenkinek lehetősége van kifejteni gondolatait a felvetett témákkal kapcsolatban. Idén először tettünk kísérletet arra, hogy Európa helyzetéről egy részletes SWOT-elemzést készítsünk, melynek keretében rövid felszólalások, viták során megpróbáltuk feltérképezni az öreg kontinens legfontosabb erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és veszélyeit.

Vasárnap délelőtt Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter „Versenyképtelenség – Az európai gazdaság jövője” című pódiumbeszélgetésével zárult a rendezvény.  Mint minden előadás után, itt is lehetőség volt kérdéseket feltenni, hozzászólni az elhangzottakhoz.

 

Közösség

A konferenciák az eszmecserén túl a közösségépítés fontos színterei is. Nem volt ez másképp a siófoki rendezvényen sem. Péntek este baráti beszélgetésekre adódott lehetőség, a kötetlen kikapcsolódást szombat este pedig DJ Szabó László zenéje biztosította. 

 

 Az eseményen készült képeket az alábbi linken lehet megtekinteni