Tranzit Tapolca 2024

A tavaszi Tranzit konferencián a változás fogalma volt a középpontban. Átbeszéltük, hogy milyen változásokat tartogat számunkra az idei esztendő, és mindeközben mi mit tehetünk a változásért.

 

Az, hogy 2024 során nagy változások elé nézünk nem újdonság. Ebben az évben ugyanis a nagybetűs Nyugat választásokra készül. Júniusban a 27 uniós tagállam dönt arról, hogy kiket küld Brüsszelbe, novemberben pedig az Egyesült Államokban lesz sorsdöntő elnökválasztás. Az áprilisi Tranzit éppen ezért legfőképpen a nyugati világ alakulásáról szólt.

 

A megjelenteket Lasztovicza Máté, a konferenciának otthont adó Tapolca polgármesterjelöltje, és László András, a Fidesz-KDNP EP-képviselőjelöltje köszöntötte.

 

Rendezvényünk első előadója Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter volt, aki kifejtette, hogy melyek lehetnek Magyarország számára a következő évtized kitörési pontjai. Beszédében kitért arra is, mekkora a mozgásterünk az egyre élesebb konfliktusokkal terhelt világgazdasági környezetben.

 

Szombaton délután egyszerre több előadásból is válogathattak a résztvevők. Dukász Magor, a DISZK alapító-tulajdonosa arról beszélt, mennyire sikerült a jobboldalnak megbontania a közösségi médiában uralkodó baloldali túlsúlyt. Bernek Ágnes geopolitika szakértőtől, a BME Közgazdaságtan Tanszékének geopolitikai oktatójától megtudhattuk, miért vetnek be egyre durvább pénzügyi és kereskedelmi fegyvereket a nagyhatalmak. Borbély Imre, az xfb Analytics futball-analitikai cég adatelemzője pedig a válogatott sikereinek hátterében álló statisztikai összefüggéseket mutatta be a résztvevőknek.

 

Lánczi Tamástól, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökétől többek között megtudhattuk, hogy számíthatunk-e a júniusi választásokon a 2022-eshez hasonló mértékű külföldi beavatkozásra. Szente Vajk, a Most vagy soha! című film forgatókönyvírója és kreatív producere a magyar mozi aranykorának lehetséges kibontakozásáról tartott érdekfeszítő előadást. Magyarics Tamás történész, az ELTE-BTK professor emeritusa és Ugrósdy Márton, a politikai igazgatói irodát vezető helyettes államtitkár a szombat délután zárásaként olyan izgalmas és aktuális kérdésekre adtak válaszokat, mint hogy mire számíthatunk a novemberben esedékes amerikai elnökválasztáson, illetve hogyan fogja befolyásolni a választás kimenetele hazánk sorsát.

 

Vasárnap délelőtt két nagy érdeklődéssel kísért, élőben is közvetített program zárta a háromnapos rendezvényt. Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója rendkívül tanulságos összefoglalót adott arra vonatkozóan mire számíthat Magyarország az egyre élesebb nagyhatalmi küzdelmek közepette a háborúk korában. Az elmaradhatatlan vita ez alkalommal elemzők között zajlott az európai parlamenti választások tétjéről. Ezúttal Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet vezetője, Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója, Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője, stratégiai igazgatója, valamint Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke ütköztették érveiket.

 

Az idei év első Tranzit konferenciája megannyi szellemi útravalót adott. A jelenlevők és az online követők ismét olyan gondolatokkal lehettek gazdagabbak, melyek segítenek a közelgő, sorsdöntő választásokra való felkészülésben.

Tranzit Tapolca 2024
megnézem