Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpo - Tihany, 2022.08.25-28.

A minden korábbinál nagyobb sajtóvisszhang is igazolja: a 2022 őszi politikai szezonkezdetet a Tihanyban rendezett Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpó jelentette.

Évadnyitó, hiszen először találkozhattunk újra remek közösségünkkel a néhány hónapos kihagyást követően; Gondolatexpó, mert a több ezer résztvevő értékes tapasztalatokkal, tudással lett gazdagabb, részben a közel száz előadó, részben a több tucatnyi kiállító révén.

A programok sokszínű repertoárját Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter átfogó gazdasági összefoglalója nyitotta. Másnap, a szombat délelőtti nagyelőadáson Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – Rogán miniszter úrra rácsatlakozva – felvázolta „válságkezelésben világbajnok” hazánk jövőbeni kihívásait és bíztató kilátásait.

Mindeközben péntek délután is számtalan érdekes vitát, előadást hallgathattunk meg. Márki-Zay Péter, a baloldal 2022-es miniszterelnök-jelöltje Rétvári Bence parlamenti államtitkárral mérte össze vitatudását. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója Jámbor András párbeszédes frakciótaggal csapott össze. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Magyarországon történő, hatalmas méretű haderőfejlesztésről számolt be a nagyérdeműnek. A nap zárásaként Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Hajnal Miklóssal, a Momentum országgyűlési képviselőjével vitatta meg az áprilisi választás óta eltelt időszakot, a jobb- és a baloldal kilátásait.

A 2022-es tihanyi Tranzit második napjának programja sem okozott csalódást a közönségnek. Nagy István agrárminiszter a magyar mezőgazdaság erősségeiről, és a jelen helyzet nehézségeiről is beszámolt. A Garázsvita Sátorban Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter cserélt eszmét Gelencsér Ferenc Momentum elnökkel a jobb- és baloldal közti különbségekről. Vitájukat követően Lázár János építési és beruházási miniszter rendkívül derűs hangulatú előadásán vehettünk részt, miközben Navracsics Tibor adott bennfentes beszámolót a veszprémi EKF 2023-as projekt állásáról. Szintén szombat délután zajlott Deutsch Tamás és Ujhelyi István párharca a garázsviták sorában. A vitaprogramok zárásaként Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter Hiller István szocialista képviselővel folytatott színvonalas beszélgetést Magyarország kulturális helyzetéről.

Az utolsó estén Iván Szandra jazzénekesnő szívmelengető koncertjét élvezhettük a közösségi sátorban.

A Tranzit nemcsak gondolatexpó. A Tranzit közösség, a Tranzit élmény. Közösség olyanokkal, akikkel hasonlóan gondolkozunk, és „évreszóló” élmény minden résztvevőnek.

Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpo - Tihany, 2022.08.25-28.
megnézem