Tranzit - A politikai fesztivál - Tihany, 2023.08.24-27.

„Tranzit - A politikai fesztivál” Tihany 2023. 08. 24-27.

Az idei politikai fesztivál idejére Tihany lett az ország jövőjéről való gondolkodás középpontja. A rendezvény ezúttal egy emlékezetes miniszterelnöki előadással és több ezer fős lélekszámmal nyitotta meg a közéleti szezont.

A politikai fesztivál zászlóshajójaként pénteken Orbán Viktor miniszterelnök tartott kötetlen előadást, amelyben kifejtette, hogy magyarnak lenni küldetés, valószínűleg a világ egyik legszebb küldetése. Péntek délelőtt Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke előadásában átfogó képet festett a magyar gazdaság eredményeiről. Másnap a szombat délelőtti nagyelőadáson Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ismertette a magyar külpolitika jelenét és jövőjét.

A péntek délutáni viták sorát Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta, akik többek között az EP-választásról és a gyermekvédelemről vitáztak. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és Mesterházy Attila, a Szocialisták és Demokraták alapítója a veszélyek korának magyar külpolitikájáról vitatkoztak. A viták közben lezajlott előadásokon, beszélgetéseken többek között Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Lantos Csaba energiaügyi miniszter, valamint Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője számoltak be a munkájukhoz tartozó legfontosabb aktualitásokról. A többi előadáson szó esett bel- és külpolitikai törésvonalakról, a magyar vízilabda sikereiről, teremtésvédelemről és a közoktatás feladatairól is.

A 2023-as tihanyi Tranzit második napján is bővelkedtek az előadások, a beszélgetések és a viták. Hidvéghi Balázs a Fidesz európai parlamenti képviselője és Tompos Márton a Momentum frakcióvezető-helyettese az európai parlamenti választás tétjéről, Hollik István a Fidesz kommunikációs igazgatója és Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője pedig belpolitikai kérdésekről vitázott. A viták sorát Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője zárta, akik az emberi erőforrás-politikát vették szemügyre. A vitákon kívül a feladataikhoz tartozó legnagyobb kihívásokról tartott előadást Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Nagy István agrárminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter. A marxizmus nyugati térnyeréséről Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Kövér László az Országgyűlés elnöke beszélgetett. Ezeken túl szó esett az energiapolitikáról, az Európai Unió szerepéről, a magyar filmgyártás jövőjéről és az egyház szerepéről a közösségi médiában. Természetesen volt szó az átalakuló világrendről és az orosz-ukrán háborúról is.

Az idei tihanyi Tranzit végére a több ezer résztvevő sok értékes ismerettel lett gazdagabb, köszönhetően az ötvennél több előadónak és a több tucatnyi kiállítónak.

Köszönjük, hogy eljöttetek, folytatjuk!

Tranzit - A politikai fesztivál - Tihany, 2023.08.24-27.
megnézem