Tájkép csata után - Tapolca, 2022.04.29. - 05.01.

A tavaszi Tranzit konferencián képzeletbeli tájképet festettünk az ország aktuális állapotáról. Előadásainkon szó esett háborúról és békéről, az átalakuló világrendrendről és a magabíró Magyarország szerepéről változatos kérdéskörökben.

A Tapolcán rendezett közel 500 fős rendezvény előestéjén Gyürk András, Európai Parlamenti képviselő, a Tranzit szervezőbizottságának tagja köszöntötte a vendégeket.

A szombat délelőtti nagyelőadáson az orosz-ukrán háborúról és az új világrend alakulásáról beszélgetett Benkő Levente Magyarország Izraeli nagykövete, Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója és Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetsége elnöke, volt honvédelmi miniszter.

A délutáni előadások sokszínű témákban járták körül a választások utáni Magyarországra váró kihívásokat, lehetőségeket.

Az energiabiztonság aktuális kérdéseiről beszélgetett Hortay Olivér a Századvég Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője és Tóth Máté energiajogász, a Magyar Energetikai Társaság alelnöke. Dukász Magor, a Fidesz digitális igazgatója a nemzeti érdek digitális térben betöltött szerepéről beszélt.

Szilvay Gergely és Vágvölgyi Gergely, a Mandiner munkatársai beszélgetésükben a kereszténység és közélet aktuális kapcsolatát vették szemügyre. A szuverén gazdaságpolitika esélyeiről tartott előadást Nagy Márton, Miniszterelnöki megbízott.

Vasárnap délelőtt az új parlamenti ciklusban hazánkra váró legnagyobb kihívásokról tartott eszmecserét Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, G. Fodor Gábor politikai filozófus, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója és Lánczi Tamás politológus.

A rendezvényen elhangzott előadások rávilágítottak arra, hogy Magyarország nagy próbatételek előtt áll, amelyekhez pont az ilyen konferenciák adnak szellemi táplálékot. A tavaszi Tranziton festett tájkép gyülekező fellegei között így megláthattuk az áttörő napsugarakat is.

Tájkép csata után - Tapolca, 2022.04.29. - 05.01.
megnézem