Összetartozunk – Magyarország 2020 – Tapolca, 2019. 12. 06-08.

Jövőre lesz a Trianoni békediktátum századik évfordulója és egyben a Nemzeti összetartozás éve. Ez adta az apropóját, hogy a Tranzit konferencia keretében is számvetést tartsunk az elmúlt 100 évről. Az előadásokat, szemináriumokat elejétől a végéig átszőtték a nemzetpolitikai és a magyar identitással kapcsolatos kérdések, a múlt-jelen-jövő megközelítés. Konferenciánk első előadója Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója volt, aki a magyar történelem elmúlt száz évének összefoglalására vállalkozott. Ezt követően Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke az erdélyi magyarság és közösségek helyzetéről, az elvándorlásról, valamint kitartásról beszélt előadásában.

A szemináriumokon Káel Csabával, filmügyi kormánybiztossal beszélgettünk a magyar mozgókép helyzetéről és identitásformáló szerepéről, a hosszú távú célokról. Hasonló témában, de a legutóbbi történelmi magyar filmsikerrel a központban hallhattunk gondolatokat Gera Marina Emmy-díjas színésznőtől és Köbli Norbert forgatókönyvírótól.

A magyarok sportszeretetéről, az utánpótlásról, a kitörési lehetőségekről, a fiatalok fejlődéséről és céljairól, a nemzetközi tapasztalatszerzésről, a sport közösségépítő szerepéről Nagy László válogatott kézilabdázóval, Kocsis Mátéval a kézilabda szövetség elnökével, illetve Zsemberi Jánossal, a Topolya SC futballcsapat elnökével beszélgettünk - ez utóbbi szemináriumon a magyar-szerb viszonyra is kitérve.

Fűrész Gábor, a Századvég Gazdaságkutató vezérigazgatója felméréseik mentén adott elemzést a mai magyar társadalom állapotáról és a legfőbb átalakulásokról. Hasonlóan komoly társadalom- és gazdaságpolitikai megközelítéssel beszélt Gyopáros Alpár kormánybiztos a vidék helyzetéről, a Modern Települések Program előrehaladásáról.

A konferencia résztvevői négy vitafórumon is főszereplővé váltak: Hegedűs Zoltán "Mi a magyar?" címmel moderálta a résztvevők közötti vitát, Orbán Balázs államtitkár a klímakérdésről kérdezte a résztvevőket, Huth Gergely és Jeszenszky Zsolt az önkormányzati választások tanulságairól szóló hozzászólásokat próbálták mederben tartani, Dukász Magor pedig a virtuális közösségekről és a tech-óriások szabályozásáról szóló beszélgetést vezette.

A konferencia záró eseménye a Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fekete-Győr András, Momentum elnök közötti vita volt, amelyet Lánczi Tamás, politológus moderált. A kerekasztal-beszélgetésen szóba kerültek nemzetpolitikai kérdések: a román- és szlovák választásokon a magyar pártok helyett román- és szlovák pártok mellett kiálló Momentumosok; európai várakozások a kormánypárti és ellenzéki oldalon: mire lehet számítani az újonnan felállt Európai Bizottságtól; a magyar kormány és más kormányok Oroszországgal fenntartott kapcsolatairól; és természetesen nem lehetett elmenni az önkormányzati választások utáni politikai fejlemények mellett sem.

 

Összetartozunk – Magyarország 2020 – Tapolca, 2019. 12. 06-08.
megnézem