„Hol a szabadság, ott van a haza” - A magyar szuverenitás kérdései - Zalakaros, 2023.04.21-23.

A tavaszi Tranzit konferencia 4 év elteltével újra Zalakaroson került megrendezésre, ahol közösen megvizsgáltuk a magyar szuverenitás kérdéseit és Magyarország legújabb kihívásait. Szó volt a súlyosbodó háborúról, a gazdasági lehetőségekről, az energia- és a médiaszuverenitásról.

A több, mint 450 fős konferencia előestéjén Nagy Bálint Zalakaros országgyűlési képviselője, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője köszöntötte a vendégeket. Szombat délelőtt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tartott előadást a magyar gazdaság kihívásairól, majd Huth Gergely és Nagy József újságírók  médiaszuverenitásról szóló vitáját kísérhettük figyelemmel

A délutáni előadások a magyar út önállóságát és szabadságát vizsgálták különböző témákban. Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő az EU és Magyarország közötti viszonyt elemezte, Benkő Levente nagykövet, pedig az izraeli belpolitikáról és a magyar politikával való párhuzamairól tartott előadást. Németh Balázs az atlétikai VB-t szervező 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója beszámolt a világ harmadik legnagyobb sporteseményének rendezéséről. Az orosz-ukrán háború aktuális helyzetéről Vukics Ferenc katonai szakértő, alezredes és Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő tartottak előadást. Az energiaszuverenitás lehetőségeiről Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára beszélt. Bedő Imre a Férfiak Klubja alapítójának előadása arról szólt, hogy milyen értékrendre érdemes építeni a személyes életünket. Vasárnap reggel a kulturális szuverenitás lehetőségeit és kihívásait vitatta meg Kötter Tamás író, véleményvezér, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum vezérigazgatója és Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

„Hol a szabadság, ott van a haza” írja A gyüldei ifjakhoz című költeményében Petőfi Sándor. A költő forradalmi szavai hallatlan aktualitással csengenek fülünkbe születésének 200. évfordulóján. A tavaszi Tranzit konferencia előadásai megvilágították, hogy önfenntartó, szabad és szuverén Magyarország korunkban is csak összefogva, közösen lefektetett értékeink mentén épülhet fel.

„Hol a szabadság, ott van a haza” - A magyar szuverenitás kérdései - Zalakaros, 2023.04.21-23.
megnézem