"Forr a világ bús tengere..." - Keszthely, 2022.11.25-27.

Az őszi Tranzit konferencia új helyszínen, ezúttal Keszthelyen került megrendezésre, ahol Magyarország és a világ előtt álló legaktuálisabb kihívásokat és lehetőségeket tekintettük át közösen. Szó esett a háborúról, inflációról, energiáról, de jutott idő az oktatásra, illetve a sportra is.

A több, mint 450 fős konferencia előestéjén Nagy Bálint Keszthely országgyűlési képviselője, és Hollik István a Tranzit szervezőbizottságának tagja köszöntötte a vendégeket.

A szombat délelőtti nagyelőadáson Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója tartott előadást a várható jövőről egyes 20. századi folyamatok tükrében. A történelmi áttekintést egy gazdaság- és geopolitikai témákban tartott vita követte Lánczi Tamás politológus és Magyari Péter, a 444.hu újságírója között.

A délutáni előadások sokszínű témákban járták körül a háború aktualitásait és a magyar gazdasági lehetőségeket. Előadást tartott Robert C. Castel, biztonságpolitikai szakértő és György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára. Szente Vajk Jászai Mari-díjas színész, rendező pedig a Most vagy soha! című film kulisszatitkaiba avatta be a hallgatóságot.

Az energiaválság várható alakulásáról és jelenlegi kilátásokról beszélgetett Hortay Olivér, a Századvég Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője, Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója, és Tóth Máté energiajogász, a Magyar Energetikai Társaság alelnöke. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az oktatási rendszer eredményeiről és aktuális állapotáról tartott előadást, Kubatov Gábor, a Fradi elnöke pedig a futball és a társadalom témáját járta körül.

Vasárnap délelőtt Lánczi András Széchenyi-díjas filozófus, kutatóprofesszor és Mihályi Jeromos OSB, a Tihanyi bencés apátság perjele beszélgettek a nyugati kultúra megújulásának esélyeiről.

„Forr a világ bús tengere, oh magyar!” kezdi A magyarokhoz intézett második ódáját Berzsenyi Dániel. A vers hátterében a napóleoni háború, a korabeli infláció, az ellátási nehézségek és a magas élelmiszerárak álltak. A rendezvényen elhangzott előadások rávilágítottak arra, hogy Magyarország most is nagy próbatételek előtt áll, ám ha továbbra is összetartunk, akkor a súlyos problémák teljesíthető kihívásokká szelídülhetnek.

"Forr a világ bús tengere..." - Keszthely, 2022.11.25-27.
megnézem