„Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.” - Keszthely, 2023.12.01-03.

„Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.”
Keszthely, 2023. 12. 01-03.

A Tranzit egy év elteltével tért vissza Keszthelyre, ahol a megszokott közéleti beszélgetések mellett az európai keresztény civilizáció jövőjével kapcsolatos kérdések határozták meg a közös gondolkodást.

A megjelenteket Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője köszöntette, ezt követően Hegedűs Zoltán, a Tranzit szervezőbizottságának tagja nyitotta meg a konferenciát.

Szombat délelőtt Balog Zoltán református püspök és Udvardy György veszprémi érsek Európa és a keresztény civilizáció múltjáról, jelenéről és jövőjéről folytatott lebilincselő beszélgetést a több száz érdeklődő előtt.

A délután folyamán párhuzamosan három előadás, illetve beszélgetés között választhattak a résztvevők. Lánczi Tamás politológus és Schiffer András ügyvéd, egykori országgyűlési képviselő arra a kérdésre keresték a választ, mely szereplők tekinthetők az orosz-ukrán háború nyerteseinek. Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője a jövő iparában meghatározó szerepet játszó akkumulátorgyárakról beszélt a hallgatóságnak. Berkesi Gábor református lelkipásztor és Zsódi Viktor, a Piarista Rend Magyar Tartományának provinciálisa az egyházi nevelés szerepéről osztották meg gondolataikat.

Dezső Tamás történész, a Migrációkutató Intézet főigazgatója az Európán kívüli népességrobbanás megdöbbentő következményeiről tartott egy tényadatokban gazdag prezentációt. Hal Melinda klinikai szakpszichológus, közgazdász, valamint Szilvay Gergely újságíró, politológus a biológiai és társadalmi nemekkel kapcsolatban folytatott izgalmas, helyenként sokkoló esetekkel tarkított eszmecserét. Szintén filozófiai kérdéseket feszegetett Czopf Áron eszmetörténész, a Kommentár állandó munkatársa, illetve Lisztóczki Péter, az Identitás Generáció aktivistája az európai identitás témájában.

Vasárnap délelőtt két rendkívüli érdeklődéssel kísért, élőben is közvetített program zárta a háromnapos rendezvényt. Benkő Levente, a Digitális Szuverenitás Központ nemzetközi igazgatója, valamint Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész a világrendszerváltás veszélyeit elemezte az orosz-ukrán és a palesztin-izraeli konfliktus globális kontextusában. Nincs Tranzit politikai vita nélkül – ezúttal Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese Európa mai értékeiről csaptak össze.

Az idei év utolsó Tranzit konferenciájának zárónapja advent első vasárnapjára esett. Hisszük, hogy a tartalmas keszthelyi beszélgetések is hozzájárultak ahhoz, hogy a jelenkor nehézségei ellenére mi, magyarok reményteljesen, a karácsonyi várakozás bizakodásával tekinthessünk a jövőbe.

„Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.” - Keszthely, 2023.12.01-03.
megnézem