“És lészen csillagfordulás megint”

A tavaszi Tranzit konferencia európai- és globális trendekről szólt, valamint arról, hogy ezek a trendek milyen kihívásokat és lehetőségeket rejtenek Magyarország számára.

A zalakarosi esemény résztvevői egy – a korábbi konferenciákhoz képest – új formában hallhattak két fontos kérdésről. A szombat délelőtti panelbeszélgetés helyett két rövidebb prezentációra lehetett beülni, amelyek egy-egy témába engedtek alapos betekintést. Dezső Tamás a világ különböző részein tapasztalható népességrobbanásról mutatott megdöbbentő számokat és hívta fel a figyelmet az ENSZ előrejelzéseire, György László pedig a hazai gazdaságfejlesztési stratégia irányairól és eddigi eredményeiről beszélt.

A délutáni szemináriumi beszélgetések előadói tovább színesítették a felhozatalt hazai és nemzetközi, könnyed mindennapi vagy nagyon is szakpolitikai témáikkal. Kultúrharcról beszélgettünk Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójával, hadseregfejlesztésről és védelempolitikáról Maróth Gáspár kormánybiztossal és Németh Gergely helyettes államtitkárral. Szekeres Diána a Slow Food mozgalomba nyújtott betekintést, Azbej Trisztán államtitkár úr és Hölvényi György EP-képviselő pedig a keresztényüldözésről és a bajba jutott keresztények megsegítése érdekében tett erőfeszítésekről tájékoztatta a hallgatóságot. A hazai ingatlanhelyzetet Balogh Lászlóval, az ingatlan.com szakértőjével elemeztük, mialatt Dukász Magor a digitális óriáscégek hatalmáról és az adatmonopóliumok várható következményeiről tartott gondolatébresztő előadást.
A vasárnap délelőtti kerekasztal-beszélgetés résztvevői éles vitát folytattak az EU jövőjével kapcsolatos várakozások és a hazai pártok által kínált Európa-víziók mentén. Schmidt Mária történész mellett három politikai elemző, Horn GáborPulai András és Mráz Ágoston értelmezték a hazai pártok tételmondatait az EU-ról, és beszélgettek arról, hogy milyen és mekkora szerepe van hazánknak Európában. Napirendre vették továbbá az uniós szinten átalakuló  politikai frontvonalakat és szövetségeket, és nem mentek el a mellett sem, hogy milyen eredmény jelentene sikert vagy kudarcot a hazai pártoknak a május 26-i EP-választásokon.
“És lészen csillagfordulás megint”
megnézem